Strona główna ForumMam.pl
Dołącz do naszej grupy na Facebooku: Forum Mam - wspólna przestrzeń dla rodziców
Ciążowe nudności potrafią skutecznie popsuć humor i sprawić, że nawet ulubione jedzenie nagle staje się nie do przełknięcia. Jeśli właśnie zmagasz się z mdłościami w pierwszych tygodniach, wiedz, że nie jesteś sama doświadcza ich większość przyszłych mam. Dobra wiadomość? Zazwyczaj mijają po pierwszym trymestrze. A do tego czasu warto znać kilka sposobów, które naprawdę mogą pomóc.
Chcemy, żeby to miejsce było przestrzenią wymiany doświadczeń, dlatego koniecznie zostaw w komentarzu swoje sposoby na radzenie sobie z mdłościami - Twoje wskazówki mogą pomóc innej mamie. ![]()
Dlaczego pojawiają się mdłości w ciąży?
Winne są głównie hormony, a dokładniej nagły skok progesteronu i gonadotropiny kosmówkowej (hCG). Twój organizm przechodzi teraz ogromną rewolucję i wrażliwość na zapachy czy jedzenie to część tego procesu.
Jak radzić sobie z nudnościami?
Jedzenie małymi porcjami
Pusty żołądek często pogarsza sprawę. Lepiej podjadać częściej, ale w mniejszych ilościach. Krakersy, sucharki czy banan pod ręką mogą być wybawieniem.
Coś lekkiego jeszcze w łóżku
Wiele mam mówi, że wystarczy zjeść coś drobnego, zanim wstanie się z łóżka - np. kilka migdałów czy sucharka - i poranek staje się znacznie łatwiejszy.
Unikaj tego, co drażni
Tłuste, ciężkostrawne i bardzo przyprawione potrawy raczej nie są teraz sprzymierzeńcem. To samo dotyczy intensywnych zapachów smażenie cebuli potrafi skutecznie pogorszyć mdłości.
Dużo płynów, ale małymi łykami
Nawodnienie jest kluczowe, ale picie szklanki wody „na raz” może nasilić nudności. Spróbuj popijać małymi łykami przez cały dzień.
Naturalne wsparcie - imbir, mięta, cytryna
-
Imbir (w herbacie, w potrawach, w postaci pastylek) ma udowodnione działanie przeciwwymiotne.
-
Mięta i cytrusy to naturalne orzeźwienie możesz pić napar miętowy albo wąchać plasterek cytryny.
Sen i odpoczynek
Zmęczenie potęguje mdłości. Dlatego nie miej wyrzutów sumienia, jeśli potrzebujesz drzemki w ciągu dnia naprawdę warto słuchać swojego ciała.
Świeże powietrze
Krótki spacer czy nawet przewietrzenie pokoju może zdziałać cuda.
Kiedy pora iść do lekarza?
Mdłości są normalne, ale jeśli:
-
nie jesteś w stanie utrzymać żadnych płynów ani jedzenia,
-
masz objawy odwodnienia (suchość w ustach, zawroty głowy, rzadkie oddawanie moczu),
-
wymioty są bardzo nasilone i tracisz na wadze
to znak, że warto skonsultować się z lekarzem. Może to być hyperemesis gravidarum, czyli ciężkie wymioty w ciąży, które czasami wymagają nawet nawadniania w szpitalu.
Czy można sięgnąć po leki?
Tak, ale zawsze po konsultacji z lekarzem. Istnieją preparaty bezpieczne w ciąży, np. z witaminą B6, a w trudniejszych przypadkach lekarz może przepisać specjalne leki przeciwwymiotne.
Sprawdź też inne przydatne poradniki dla mam:
-
Gorączka u dziecka - jak ją rozpoznać i kiedy zgłosić się do lekarza?
-
Dlaczego dziecko budzi się w noc? Przyczyny i sposoby na spokojniejszy sen
-
Rozszerzanie diety - lepiej kupić słoiczek czy gotować samemu?
-
Bóle podbrzusza w ciąży - normalne dolegliwości czy powód do niepokoju?
Dołącz do rozmowy!
Masz swoje sprawdzone sposoby na nudności w ciąży? Podziel się nimi w komentarzu - Twoje doświadczenie może być bezcenną wskazówką dla innych przyszłych mam.
A jeśli chcesz mieć jeszcze większe wsparcie i dostęp do praktycznych porad dołącz do naszej społeczności na ForumMam.pl.