Przejdź na stronę główną ForumMam.pl
Dołącz do naszej grupy na Facebooku i pogadaj z innymi mamami: Forum Mam - grupa wsparcia
Waga dziecka - temat, który spędza sen z powiek każdej mamie
Nie znam chyba rodzica, który przynajmniej raz nie zastanawiał się: „Czy moje dziecko przybiera wystarczająco na wadze?”. To zupełnie normalne, bo przyrost masy ciała jest jednym z głównych sygnałów, że maluch rozwija się prawidłowo. Ale uwaga każde dziecko ma swoje tempo i porównywanie go do sąsiadki czy kuzyna często tylko niepotrzebnie stresuje.
Warto wiedzieć, że w pierwszych dniach życia maluch może nawet trochę schudnąć (i to jest w normie!). Potem zazwyczaj nadrabia, a później waga rośnie stopniowo, ale już nie zawsze „książkowo” co do grama.
Ile dziecko powinno przybierać?
Specjaliści podają pewne widełki, które mogą być punktem odniesienia. Maluch w pierwszych miesiącach zwykle przybiera średnio po kilkaset gramów tygodniowo. Do około pół roku życia większość dzieci podwaja wagę urodzeniową, a roczniaki ważą często trzy razy tyle, co na starcie.
Ale (!) - to są uśrednione normy. Jedno dziecko będzie tyło wolniej, drugie szybciej, a oba mogą być zdrowe i szczęśliwe. Dlatego patrzymy nie tylko na wagę, ale też na inne oznaki: energię, apetyt, rozwój ruchowy i ogólne samopoczucie.
Kiedy warto skonsultować się z pediatrą?
-
Jeśli waga nagle przestaje rosnąć albo spada.
-
Jeśli maluch ma problemy z jedzeniem lub karmieniem.
-
Jeśli intuicja mamy (a ta rzadko się myli!) podpowiada, że coś jest nie tak.
Nie chodzi o to, żeby obsesyjnie ważyć dziecko codziennie, ale raczej, by obserwować całość jego rozwoju. Pediatra na bilansach zawsze sprawdza siatki centylowe i ocenia, czy tempo wzrastania jest w normie.
Luz, mamo - Twoje dziecko nie jest kalkulatorem
Najważniejsze, żeby pamiętać: dzieci to nie tabelki w Excelu. Jeśli Twój maluch ma energię, rozwija się, interesuje światem i rośnie w swoim tempie to najczęściej wszystko jest w porządku. Waga to tylko jeden z wielu elementów, a nie cały obraz.
I pamiętaj: jesteś najlepszą obserwatorką swojego dziecka. Jeśli czujesz, że coś Cię niepokoi, nie czekaj pogadaj z pediatrą. Ale nie porównuj się na siłę do innych mam, bo każda historia jest inna.
Chcesz poczytać więcej?
Zajrzyj też do naszych innych wpisów:
-
Co robić, gdy dziecko się zanosi? Spokojnie - to nie panika, to emocje
-
Miesiączka przyszła wcześniej - jak teraz liczyć dni płodne?
-
Cesarka po raz drugi - moje ciążowe doświadczenia i co na to lekarze
-
Wyprawka dla dziecka do szpitala i do domu - praktyczna lista, która naprawdę się przydaje
-
Nudności w ciąży - sprawdzone sposoby na mdłości w pierwszym trymestrze
-
Jak radzić sobie ze stresem na co dzień? Proste sposoby dla rodziców i nie tylko
-
Jak pogodzić pracę z opieką nad dzieckiem - sprawdzone sposoby dla rodziców
-
Jak znaleźć czas dla siebie przy dziecku - sprawdzone sposoby dla mam
-
Jak radzić sobie z buntem dziecka? Praktyczne wskazówki dla rodziców
Podziel się swoją historią!
A jak było u Ciebie? Twoje dziecko rosło książkowo, czy raczej w swoim rytmie? Daj znać w komentarzu Twoje doświadczenie może pomóc innej mamie, która właśnie się martwi.
Na koniec: jeśli chcesz mieć miejsce do zadawania pytań, wsparcia i wymiany doświadczeń, koniecznie dołącz do naszego forum
ForumMam.pl