Wróć na stronę główną ForumMam.pl
Dołącz do naszej grupy na Facebooku wspieramy się i rozmawiamy bez tabu: Forum Mam - Grupa na Facebooku
Druga ciąża, a w głowie sto myśli. Z jednej strony radość i nadzieja, z drugiej – niepokój, bo przecież pierwsza zakończyła się cesarką. Tym razem jest jeszcze więcej „ale”: zrosty, krwiak w I trymestrze, a teraz zastój w nerce. No i pytanie, które nie daje spokoju:
Czy to wszystko oznacza, że znów czeka mnie cesarskie cięcie?
Opowiem Ci, jak wygląda to u mnie może pomoże Ci to uporządkować własne przemyślenia.
Moja historia - jak to wszystko się zaczęło
Pierwszy poród zakończył się cesarką, bo maluch był ułożony pośladkowo. Po operacji lekarz wspominał o „niewielkich zrostach”, ale nie brzmiało to wtedy groźnie. Po kilku miesiącach wróciłam do formy i nawet nie myślałam, że przy drugiej ciąży ten temat wróci… i to w komplecie z nowymi komplikacjami.
W 13. tygodniu krwiak. W 26. – zastój w nerce. Do tego ból, ucisk, niepokój. I z tyłu głowy: czy to wszystko to już powody, by znów planować cesarkę?
Czy zrosty po cesarce to powód do kolejnego cięcia?
Zrosty po CC są dość powszechne. Czasem nie dają żadnych objawów, ale mogą też powodować ból czy komplikacje szczególnie gdy są rozległe i utrudniają dostęp do macicy. Lekarze wtedy indywidualnie oceniają ryzyko, zwłaszcza jeśli dochodzą inne czynniki.
Więcej o objawach ciąży przeczytasz tutaj:
Pierwsze objawy ciąży - jak je rozpoznać?
Krwiak w I trymestrze - czy to ma znaczenie?
Krwiak podkosmówkowy nie zawsze oznacza kłopoty często się wchłania i nie wpływa na przebieg porodu. U mnie lekarz zalecił więcej odpoczynku i regularne kontrole. Po kilku tygodniach krwiak się zmniejszył, ale wspomnienie stresu zostało…
Ważne: sam krwiak nie oznacza konieczności cesarki, chyba że prowadzi do innych powikłań np. przedwczesnego odklejenia łożyska.
Jeśli zmagasz się z mdłościami, koniecznie zajrzyj tu:
Nudności w ciąży - sprawdzone sposoby
Zastój w nerce - i co teraz?
W drugiej połowie ciąży macica rośnie i może uciskać moczowody, co powoduje zastój moczu i bóle nerkowe. U mnie pojawiły się silne bóle pleców i częstsze wizyty w toalecie stąd USG i diagnoza. To nie musi oznaczać cesarki, ale jeśli zastój się pogłębia, lekarz może rozważyć wcześniejsze zakończenie ciąży lub planowe cięcie, zwłaszcza w trosce o nerki i cały układ moczowy.
Stres w ciąży? Zobacz te sposoby na codzienne napięcia:
Jak radzić sobie ze stresem - nie tylko dla rodziców
Co mówi lekarz?
Decyzja o rodzaju porodu powinna być indywidualna, oparta na stanie zdrowia mamy i dziecka. W moim przypadku lekarz na razie nie wyklucza porodu naturalnego, ale uczciwie mówi, że jeśli ból nerek się nasili albo pojawią się kolejne komplikacje, cesarka będzie bezpieczniejszą opcją.
Co warto zrobić już teraz?
-
Zapisuj objawy ból, częstotliwość wizyt w toalecie, samopoczucie
-
Regularnie badaj nerki i mocz
-
Porozmawiaj z lekarzem o stanie blizny po CC można to ocenić w III trymestrze
-
Przygotuj pytania na każdą wizytę spisane czarno na białym
-
Sprawdź, czy jesteś gotowa psychicznie na oba scenariusze - VBAC i kolejne cięcie
Szukasz równowagi między byciem mamą a byciem sobą?
Jak znaleźć czas dla siebie przy dziecku
A jak jest u Was?
Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia? Jak wyglądała Wasza druga ciąża po cesarce? Co zadecydowało o sposobie porodu?
Zostaw komentarz i podziel się swoją historią - może pomożesz innej mamie poczuć się mniej samotną.
A jeśli szukasz więcej tematów około rodzicielskich sprawdź te wpisy:
A jeśli jeszcze Cię nie ma z nami dołącz do społeczności mam, które rozumieją i wspierają.
Zarejestruj się na ForumMam.pl
Do zobaczenia w komentarzach i na forum! ![]()