Strona główna Forum Mam
Dołącz do naszej społeczności na Facebooku: Forum Mam - grupa wsparcia
Każdy rodzic chce, żeby jego dziecko rosło zdrowo i czuło się dobrze we własnym ciele. Czasem jednak zauważamy, że waga malucha odbiega od normy w jedną albo drugą stronę. I wtedy w głowie pojawia się pytanie: co teraz?.
Najważniejsze spokojnie. Nie ma sensu panikować ani wprowadzać radykalnych diet czy „magicznych” sposobów. Wystarczy trochę wiedzy, cierpliwości i konsekwencji, żeby pomóc dziecku wrócić na właściwe tory.
Jak pomóc dziecku z nadwagą?
Coraz częściej mówi się o tym, że dzieci ruszają się za mało, a jedzą zbyt dużo przetworzonego jedzenia. Ale nie chodzi o to, żeby od razu liczyć kalorie i zakazywać wszystkiego. Lepiej skupić się na budowaniu zdrowych nawyków.
Co warto robić?
-
Zamiast diety - mądre wybory. Dziecko wciąż rośnie, więc potrzebuje energii i składników odżywczych. Postawcie na warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty i zdrowe przekąski.
-
Mniej słodkich napojów i słodyczy. Woda i domowe kompoty powinny być na pierwszym miejscu.
-
Codzienny ruch. Minimum godzina aktywności dziennie rower, rolki, taniec, zabawa w berka. Ważne, żeby dziecko miało frajdę.
-
Ogranicz ekran. Tablet czy telefon to fajna rzecz, ale tylko w rozsądnych dawkach.
-
Rodzina razem. Jeśli zdrowo je i rusza się cała rodzina, dziecko chętniej wejdzie w nowe zasady.
Co, jeśli dziecko ma niedowagę?
Z niedowagą też bywa różnie czasem to naturalna budowa ciała, ale bywa też, że maluch je za mało lub jego organizm nie wchłania składników tak, jak powinien.
Wskazówki dla rodziców:
-
Kaloryczne, ale zdrowe dodatki. Do posiłków można dorzucić orzechy, pestki, oliwę, awokado.
-
Koktajle i przekąski. Smoothie z owocami, jogurtem i masłem orzechowym to bomba energii i witamin.
-
Jedzenie w atmosferze spokoju. Bez poganiania, presji i tekstów „zjedz do końca, bo inaczej…”.
-
Częste posiłki. Mniejsze porcje, ale regularnie to działa lepiej niż wielkie obiady.
-
Obserwacja. Nie tylko waga się liczy ważne jest, jak dziecko rośnie, ile ma energii i jak się czuje.
Kiedy warto iść do lekarza?
Są sytuacje, w których samodzielne działania to za mało. Wizyta u pediatry będzie dobrym pomysłem, gdy:
-
waga dziecka nagle mocno się zmienia,
-
maluch często jest osłabiony, apatyczny, ma problemy z koncentracją,
-
pomimo starań nie ma przyrostów wagi ani wzrostu,
-
wyniki BMI lub centylowe pokazują poważną nadwagę lub niedowagę.
Lekarz pomoże sprawdzić, czy to tylko kwestia nawyków, czy może kryje się za tym coś poważniejszego.
Pamiętaj - nie jesteś sam/a
Rodzicielstwo to ciągłe pytania i szukanie odpowiedzi. Każdy z nas mierzy się z różnymi sytuacjami – od buntu dziecka, przez stres na co dzień, aż po radzenie sobie z mdłościami w ciąży. Na naszym forum rodzice dzielą się doświadczeniami i wspierają się nawzajem.
Dołącz do rozmowy 
Masz doświadczenia związane z nadwagą lub niedowagą u swojego dziecka? Podziel się nimi w komentarzu – Twoja historia może pomóc innym rodzicom!
Zajrzyj też do naszych innych wpisów:
-
Co robić, gdy dziecko się zanosi? Spokojnie - to emocje, nie panika
-
Wyprawka dla dziecka do szpitala i do domu - praktyczna lista
-
Miesiączka przyszła wcześniej - jak teraz liczyć dni płodne?
Dołącz do naszej społeczności i znajdź wsparcie w gronie innych mam i rodziców: ForumMam.pl