Wyprawka dla dziecka do szpitala i do domu - praktyczna lista, która naprawdę się przydaje

:backhand_index_pointing_right: ForumMam.pl - miejsce, gdzie znajdziesz wsparcie i doświadczenia innych mam
:backhand_index_pointing_right: Dołącz do naszej grupy na Facebooku: Forum Mam - wspieramy się nawzajem

Każda mama (i tata też!) prędzej czy później staje przed pytaniem: co spakować dla dziecka do szpitala, a co przygotować na pierwsze dni w domu. W teorii lista wygląda prosto, ale w praktyce łatwo coś pominąć - a nikt nie chce biegać po aptekach i sklepach z noworodkiem na rękach.

Dlatego zebrałam to wszystko w jednym miejscu, w wersji dość lekkiej i bez nadęcia. Mam nadzieję, że pomoże Ci to spokojniej przygotować się na ten wyjątkowy czas.

Wyprawka dla dziecka do szpitala

Szpitale różnią się między sobą, dlatego warto sprawdzić wcześniej, co zapewnia dany oddział. Ale z doświadczenia powiem tak - lepiej mieć odrobinę za dużo niż za mało.

Ubranka

• kilka body (najwygodniejsze są te zapinane kopertowo),

• pajacyki albo śpiochy,

• cienka czapeczka, skarpetki i łapki-niedrapki,

• kocyk albo rożek, żeby maluchowi było ciepło i przytulnie.

Higiena i pielęgnacja

• paczka pieluszek jednorazowych,

• waciki lub gaziki (szpitale często proszą, żeby używać ich zamiast chusteczek nawilżanych),

• krem ochronny do pupy,

• 2–3 pieluszki tetrowe (przydają się absolutnie do wszystkiego).

Dodatki

• smoczek (jeśli chcesz spróbować),

• fotelik samochodowy na powrót do domu - obowiązkowo!

Wyprawka dla dziecka do domu

Tu już masz więcej swobody i możesz dopasować listę do swoich potrzeb.

Podstawowe ubranka

• body i pajacyki na zmianę (uwierz, pranie będzie Twoim nowym hobby :sweat_smile:),

• skarpetki i czapeczki,

• sweterek albo kombinezon na spacer - w zależności od pogody.

Do spania i pielęgnacji

• łóżeczko lub kosz mojżesza z materacem i prześcieradłem,

• śpiworek lub rożek (poduszka na razie zbędna),

• pieluszki tetrowe i flanelowe w sporej ilości,

• wanienka, ręczniczki z kapturkiem i termometr do wody,

• szczotka z miękkim włosiem.

Higiena

• pieluszki (jednorazowe lub wielorazowe),

• chusteczki nawilżane,

• delikatny krem do pupy,

• nożyczki lub cążki do paznokci,

• aspirator do noska.

Karmienie

• jeśli karmisz piersią - przydadzą się wkładki laktacyjne, laktator i wygodna poduszka,

• jeśli butelką - butelki (na start 2-3 szt.), smoczki i szczotka do mycia.

Spacer i bezpieczeństwo

• fotelik samochodowy (to absolutna podstawa),

• wózek z gondolą,

• kocyk lub śpiworek w zależności od pory roku.

Dlaczego warto mieć listę wyprawki?

Po pierwsze spokój. W ferworze przygotowań łatwo o czymś zapomnieć, a lista daje poczucie kontroli. Po drugie możesz odhaczać rzeczy stopniowo i nie wydawać wszystkiego na raz. Po trzecie niektóre gadżety są totalnie zbędne, więc dobrze jest podejść do tematu z głową i zapytać inne mamy o ich doświadczenia.

Na ForumMam.pl znajdziesz sporo rozmów o tym, co naprawdę się przydaje, a co tylko ładnie wygląda na zdjęciach.

A skoro jesteś w temacie ciąży i macierzyństwa…

Może zainteresują Cię też inne wpisy:

Podziel się swoim doświadczeniem

A jak to wyglądało u Ciebie? Co okazało się absolutnym must have w wyprawce, a co leży nietknięte w szafie? Daj znać w komentarzu - Twoje doświadczenie może pomóc innym mamom i tatom.

:sparkles: Dołącz do nas na ForumMam.pl - razem łatwiej przejść przez wszystkie etapy macierzyństwa i rodzicielstwa.