Przejdź na stronę główną Forum Mam
Dołącz do naszej grupy na Facebooku i pogadaj z innymi mamami, które dokładnie wiedzą, przez co przechodzisz.
Bycie rodzicem to piękna, ale i wymagająca przygoda. Czasem można odnieść wrażenie, że doba nagle skróciła się o połowę, a Twoje potrzeby zeszły na ostatni plan. A jednak żeby mieć siłę dla innych, musisz znaleźć też chwilę dla siebie. Jak to zrobić w praktyce, kiedy każdy dzień to gonitwa? Poniżej znajdziesz kilka pomysłów, które naprawdę działają.
I koniecznie daj znać w komentarzu, jakie Twoje sposoby na „czas dla siebie” sprawdzają się najlepiej.
Małe chwile też się liczą
Nie czekaj na wolną godzinę, bo ta rzadko się pojawia. Wykorzystuj mikro-okienka 10 minut z książką, kubek kawy w ciszy, szybkie ćwiczenia rozciągające czy krótka drzemka. Takie małe przerwy potrafią zdziałać cuda.
Gdy dziecko śpi - nie zawsze musisz nadrabiać obowiązki
Łatwo wpaść w pułapkę: „skoro śpi, ja zrobię pranie, posprzątam, ugotuję…”. Jasne, czasem trzeba, ale spróbuj raz na jakiś czas przeznaczyć te chwile tylko dla siebie. Odpoczynek naprawdę jest ważniejszy niż błyszcząca podłoga.
Poproś o pomoc i odpuść perfekcję
Nie musisz wszystkiego robić sama. Jeśli partner, dziadkowie czy przyjaciele mogą przejąć dziecko na pół godziny skorzystaj. To nie oznaka słabości, ale dbania o siebie. A jeśli coś w domu nie jest idealne? Trudno. Najważniejsze, żebyś miała energię i spokój.
Sprawdź też nasz artykuł o tym, jak rozmawiać z partnerem o podziale obowiązków - to temat, który często wraca w rozmowach między rodzicami.
Łącz przyjemne z obowiązkami
Spacer z wózkiem? To świetna okazja, żeby posłuchać podcastu, audiobooka albo ulubionej muzyki. Karmienie? Może serial albo rozmowa z przyjaciółką przez telefon. Dzięki temu codzienna rutyna staje się mniej monotonna.
Wieczorne i poranne rytuały
Nie muszą być długie ani skomplikowane. To może być aromatyczna herbata, gorąca kąpiel, kilka stron książki, joga czy zapisanie trzech myśli w notesie. Małe rytuały dają poczucie, że dzień nie kręci się tylko wokół dziecka, ale też wokół Ciebie.
Nie jesteś sama - wspólnota mam daje siłę
Rozmowy z innymi rodzicami potrafią dodać skrzydeł. Czasem wystarczy poczucie, że ktoś inny też przeżywa to samo. Dlatego warto dołączyć do naszej grupy na Facebooku - tam zawsze znajdziesz wsparcie, rady i trochę normalnych rozmów.
Co jeszcze może Ci się przydać?
Jak pielęgnować pępek noworodka - prosty przewodnik dla rodziców
Wyprawka dla dziecka do szpitala i do domu - praktyczna lista
Pierwsze objawy ciąży - jak je rozpoznać
Nudności w ciąży - sprawdzone sposoby
Jak radzić sobie ze stresem na co dzień
Jak pogodzić pracę z opieką nad dzieckiem
Podsumowanie
Znajdowanie czasu dla siebie przy dziecku to wyzwanie, ale jest możliwe. Wystarczy złapać małe chwile, pozwolić sobie na odpuszczenie perfekcji i korzystać z pomocy innych. To nie luksus to konieczność, żeby być szczęśliwą i spokojną mamą.
A Ty jak sobie radzisz? Podziel się w komentarzu swoimi sposobami - Twoje doświadczenie może pomóc innym mamom. ![]()
Dołącz też do naszej społeczności na Forum Mam - tam zawsze znajdziesz wsparcie i rozmowy, które dodają otuchy.