Jak prać ubranka niemowlęce - sprawdzony poradnik dla rodziców

:backhand_index_pointing_right: Przejdź na stronę główną Forum Mam
:backhand_index_pointing_right: Dołącz do naszej grupy na Facebooku: Forum Mam - miejsce wsparcia i rozmów

Pranie ubranek malucha to temat, który prędzej czy później dotyczy każdego rodzica. I choć może się wydawać, że to „tylko pranie”, szybko okazuje się, że przy delikatnej skórze dziecka nie wszystko można wrzucić do pralki tak, jak zwykłe koszulki czy spodnie. Jak więc ogarnąć pranie dziecięcych ubranek, żeby były czyste, miękkie i przede wszystkim bezpieczne?

W czym najlepiej prać ubranka dziecięce?

Pierwsze, na co warto zwrócić uwagę, to detergent. Zwykły proszek czy płyn do prania, którego używasz na co dzień, raczej odpada. Najlepiej sięgnąć po środki hipoalergiczne przeznaczone dla dzieci bezzapachowe, bez fosforanów i wybielaczy. Dzięki temu masz pewność, że skóra malucha nie zostanie podrażniona.

Co z płynem do płukania? Tu opinie są różne. Wielu rodziców rezygnuje z niego całkowicie, bo to właśnie on najczęściej wywołuje uczulenia. Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie prania bez płynu, wybierz wersję dla dzieci i pamiętaj o dodatkowym płukaniu.

W jakiej temperaturze prać ubranka niemowlęce?

Tutaj sporo zależy od rodzaju materiału.

• Body, śpioszki, pieluszki tetrowe, ręczniczki - najlepiej prać w 60°C. To skutecznie usuwa bakterie i zabrudzenia.

• Delikatniejsze materiały, np. ubranka z ozdobami czy wełniane - zwykle wystarczy 40°C (zawsze sprawdzaj metkę).

• Nowe ubranka - koniecznie upierz przed pierwszym użyciem. W produkcji wykorzystuje się barwniki i chemikalia, które lepiej spłukać, zanim dotkną skóry dziecka.

Jak dbać o pranie dziecięcych ubrań na co dzień?

Kilka prostych zasad naprawdę ułatwia życie:

1. Pierz oddzielnie

Na początku warto oddzielać ubranka malucha od rzeczy dorosłych. Szczególnie tych, które pierzemy w mocnych detergentach czy mają styczność z kurzem i chemią.

2. Dodatkowe płukanie

Jeśli Twoja pralka ma taką opcję używaj jej. Dzięki temu masz pewność, że resztki proszku czy płynu naprawdę się wypłuczą.

3. Nie przeładowuj pralki

Drobne ubranka łatwo się „przyklejają” do bębna. Jeśli dasz im trochę luzu, lepiej się dopiorą i wypłuczą.

4. Suszenie i prasowanie

Najlepiej suszyć na świeżym powietrzu, choć suszarka bębnowa też się sprawdzi (pamiętaj tylko o metkach). Prasowanie nie jest obowiązkowe nowoczesne detergenty radzą sobie z bakteriami. Ale wielu rodziców nadal prasuje, bo ubranka są wtedy miękkie i gładkie.

Podsumowanie

Pranie ubranek dziecięcych to trochę więcej zachodu niż dorosłych, ale z czasem wchodzi w nawyk. Wystarczy pamiętać o delikatnych detergentach, odpowiedniej temperaturze i dokładnym płukaniu. A jeśli masz wątpliwości, zawsze warto zajrzeć do metki producenci zwykle podają tam najbezpieczniejsze zalecenia.

:speech_balloon: A jak Ty pierzesz ubranka swojego malucha? Masz swoje sprawdzone triki? Podziel się nimi w komentarzu - Twoja rada może pomóc innym rodzicom!

Sprawdź też inne praktyczne poradniki na Forum Mam:

:backhand_index_pointing_right: Dołącz do naszej społeczności i dziel się swoimi doświadczeniami: Forum Mam