Każda mama zna to uczucie nagle maluch zaczyna robić coś dziwnego i od razu włącza się lampka: „to normalne czy coś jest nie tak?”. Jednym z takich zachowań jest intensywne ruszanie główką do góry i w dół, trochę jakby dziecko mówiło „tak, tak”. Jeśli zauważyłaś coś podobnego u swojego malucha, spokojnie w większości przypadków to naturalny etap rozwoju. Ale warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę.
Dlaczego dziecko kiwa głową?
U maluszków pojawia się mnóstwo nowych umiejętności i czasem wygląda to naprawdę dziwnie. Kiwanie główką do góry i w dół może mieć różne przyczyny:
-
Ćwiczenie mięśni szyi i głowy dziecko uczy się panować nad swoim ciałem i sprawdza nowe ruchy.
-
Zabawa i samostymulacja takie kiwanie bywa po prostu fajną aktywnością, która daje radość.
-
Sposób zwrócenia uwagi maluch szybko uczy się, że mama reaguje na każdy nietypowy ruch.
-
Drobne dolegliwości np. ząbkowanie albo dyskomfort przy infekcji ucha.
Warto pamiętać, że niemowlęta odkrywają świat całym sobą i testują różne „patenty” na komunikację.
Kiedy obserwować uważniej?
Chociaż zazwyczaj to nic groźnego, dobrze jest zwrócić uwagę, czy:
-
ruchy są zawsze takie same i powtarzalne,
-
pojawiają się tylko przy raczkowaniu czy też w innych sytuacjach,
-
nie towarzyszą im inne objawy np. brak kontaktu wzrokowego, apatia, utrata równowagi, drgawki.
Jeśli coś Cię niepokoi, najlepiej nagraj krótki filmik i pokaż pediatrze. To ogromne ułatwienie dla lekarza, który dzięki temu szybciej oceni sytuację.
Podobne pytania innych mam
Na Forum Mam codziennie pojawiają się rozmowy, w których mamy dzielą się swoimi obserwacjami i wątpliwościami. Wiele z nich dotyczy nietypowych zachowań u maluchów i różnych sytuacji z codziennego życia. Sprawdź też inne tematy, które mogą Cię zainteresować:
-
Popuszczanie moczu w ciąży podczas kichania czy to normalne?
-
Co można jeść podczas karmienia piersią? Fakty i mity o diecie mamy karmiącej
-
Czy można kąpać dziecko po szczepieniu? Fakty i praktyczne wskazówki dla rodziców
-
Czy dzieci karmione mlekiem modyfikowanym naprawdę częściej chorują?
-
Pierwsze posiłki po karmieniu mlekiem prosty i bezpieczny przepis dla maluszka
Gdzie szukać wsparcia?
Najważniejsze pamiętaj, że nie jesteś sama. To normalne, że mamy się martwią i analizują każde zachowanie swojego dziecka. Warto rozmawiać z innymi rodzicami, którzy często mieli podobne doświadczenia.
Dołącz do naszej grupy na Facebooku, gdzie mamy dzielą się codziennymi obserwacjami i radami: Grupa Forum Mam.
Podsumowanie
Dziwne ruchy główką u dziecka to najczęściej po prostu etap rozwojowy i nowa umiejętność. Warto jednak obserwować sytuację i w razie wątpliwości skonsultować się z pediatrą. A jeśli chcesz poczuć, że inne mamy też mają podobne dylematy, zajrzyj na Forum Mam to miejsce, w którym naprawdę można poczuć wsparcie.