Czy moje dziecko rozwija się prawidłowo? Jak rozpoznać i kiedy się nie martwić

:backhand_index_pointing_right: Strona główna Forum Mam
:backhand_index_pointing_right: Dołącz do naszej grupy na Facebooku: Forum Mam wspólna przestrzeń dla rodziców

Każdy rodzic zadaje sobie to pytanie „czy moje dziecko rozwija się prawidłowo?”. To absolutnie normalne, że czasem porównujesz swoją pociechę do innych dzieci i zastanawiasz się, czy wszystko idzie tak, jak powinno. Prawda jest taka, że każde dziecko rozwija się we własnym tempie i drobne różnice to coś zupełnie naturalnego.

W tym artykule podpowiem Ci, na co zwrócić uwagę, kiedy warto zachować spokój, a kiedy dobrze byłoby skonsultować się ze specjalistą.

Jak wygląda prawidłowy rozwój dziecka?

Nie ma jednego „sztywnego” scenariusza. Jedne maluchy szybciej zaczynają mówić, inne wcześniej chodzą, a kolejne długo eksperymentują z dźwiękami zanim wypowiedzą pierwsze słowo. To wszystko mieści się w normie.

Ważniejsze od porównań z innymi dziećmi jest obserwowanie, czy Twoja pociecha robi stałe postępy uczy się nowych rzeczy, reaguje na otoczenie, jest ciekawa świata.

Na co zwracać szczególną uwagę?

Kontakt i relacja z otoczeniem

Dziecko powinno stopniowo nawiązywać coraz lepszy kontakt reagować na głos, uśmiechać się, szukać Twojej obecności. Jeśli masz wrażenie, że maluch nie interesuje się otoczeniem albo unika kontaktu wzrokowego, warto porozmawiać o tym z pediatrą.

Rozwój ruchowy

Jedne dzieci zaczynają raczkować wcześnie, inne wcale tego etapu nie przechodzą i od razu stają na nogi. Ważne, by ciało dziecka było elastyczne, a jego ruchy stawały się coraz bardziej skoordynowane.

Rozwój mowy

Niektóre dzieci mówią pełnymi zdaniami bardzo szybko, inne długo komunikują się gestami. Obserwuj, czy Twoje dziecko próbuje się z Tobą „dogadać” nawet jeśli jeszcze nie używa wielu słów.

Kiedy warto poradzić się specjalisty?

Nie chodzi o to, żeby się zamartwiać na zapas. Ale jeśli coś Cię niepokoi np. brak reakcji na głos, brak zainteresowania otoczeniem, brak postępów w rozwoju ruchowym czy komunikacji dobrze jest skonsultować się z pediatrą. Lekarz rozwieje wątpliwości i, jeśli trzeba, skieruje do specjalisty.

Pamiętaj, nie jesteś sama!

Wielu rodziców ma podobne pytania i wątpliwości. Na Forum Mam znajdziesz mnóstwo praktycznych porad i rozmów na tematy, które na pewno Cię interesują:

Podziel się swoją opinią

A jak to wyglądało u Ciebie? Czy Twoje dziecko rozwijało się zgodnie z książkowymi normami, czy raczej swoim tempem? Napisz w komentarzu Twoje doświadczenie może pomóc innym rodzicom, którzy też się zastanawiają, czy wszystko idzie prawidłowo.

Dołącz do naszej społeczności

Jeśli chcesz wymieniać się doświadczeniami z innymi rodzicami, dołącz do nas na forum :backhand_index_pointing_right: ForumMam.pl tam zawsze znajdziesz wsparcie i odpowiedzi na nurtujące pytania.