Jak rozmawiać z dzieckiem o emocjach - praktyczne wskazówki dla rodziców

:backhand_index_pointing_right: Sprawdź nasz AUDIOBOOK dla dzieci pełen ciepłych historii, które pomogą oswoić emocje.
:backhand_index_pointing_right: Zajrzyj na stronę główną Forum Mam i dołącz do naszej społeczności.
:backhand_index_pointing_right: Dołącz do naszej grupy na Facebooku, gdzie rodzice codziennie wymieniają się doświadczeniami.

Dlaczego warto rozmawiać z dzieckiem o emocjach

Emocje towarzyszą nam od pierwszego dnia życia. To one sprawiają, że cieszymy się, złościmy, smucimy czy boimy. Dla dziecka emocje bywają ogromne, czasem wręcz przytłaczające. Naszym zadaniem jako rodziców jest pomóc je oswoić, nazwać i pokazać, że wszystkie uczucia są naturalne. Rozmowa o emocjach buduje bliskość i daje dziecku poczucie bezpieczeństwa.

Jak to robić na co dzień

Nazywaj uczucia

Zamiast mówić „nic się nie stało”, spróbuj: „Widzę, że jesteś smutny, bo klocek się zepsuł”. Dzięki temu dziecko wie, że to co czuje ma nazwę i jest ważne.

Daj przestrzeń

Pozwól na złość, łzy czy śmiech. Zamiast „nie wolno się złościć” lepiej powiedzieć „rozumiem, że jesteś zdenerwowany, ale nie wolno bić”. To uczy, że emocje są ok, ale sposób ich wyrażania ma znaczenie.

Bądź przykładem

Dzieci patrzą i słuchają. Jeśli sam powiesz: „Jestem zmęczony i dlatego szybciej się denerwuję, potrzebuję chwili odpoczynku” uczysz, że mówienie o uczuciach jest normalne i potrzebne.

Korzystaj z prostych narzędzi

Obrazki z minkami, książeczki o emocjach, zabawy w pokazywanie min czy koło emocji sprawiają, że rozmowy stają się łatwiejsze i bardziej naturalne.

Szukajcie sposobów na poradzenie sobie

Oddychanie, przytulenie, powiedzenie „co mnie martwi” - to proste strategie, które możesz zaproponować. Warto pytać: „Co możemy zrobić, żeby poczuć się lepiej?”.

Wszystkie emocje są ważne

Nie ma złych emocji. Smutek, radość, złość czy strach mówią coś ważnego o tym, co dzieje się w środku. To zachowania mogą być dobre lub niewłaściwe, ale uczucia są zawsze w porządku. Kiedy dziecko to rozumie, łatwiej radzi sobie z codziennymi sytuacjami.

Więcej dla rodziców

Jeśli interesują Cię inne tematy, zajrzyj też tutaj:

Podziel się swoim doświadczeniem

Jak rozmawiacie w domu o emocjach? Macie swoje sposoby na oswajanie złości, smutku czy radości? Napisz w komentarzu i pomóż innym rodzicom.

Dołącz do naszej społeczności na Forum Mam i wymieniaj się doświadczeniami z innymi rodzicami.

1 polubienie