Zajrzyj na nasze FORUM dla mam - poznaj inne mamy, które też łączą macierzyństwo z pracą zdalną, wymieniaj się doświadczeniami i wsparciem.
Sprawdź też nasz AUDIOBOOK dla dzieci - idealny, gdy chcesz chwilę odetchnąć, a maluch słucha ciekawej bajki.
Zajrzyj na YouTube z bajkami SBF Kids - bezpieczne i wartościowe bajki, które dzieci naprawdę lubią.
Dołącz do naszej grupy na Facebooku - codzienna dawka wsparcia, uśmiechu i inspiracji od innych mam.
Praca w domu z małym dzieckiem - czy to w ogóle możliwe?
Tak, i to bardziej niż myślisz.
Nie musisz od razu rzucać się na pełny etat. Wystarczy kilka godzin dziennie, dobra organizacja i pomysł na coś, co sprawia Ci przyjemność. Praca zdalna dla mam to dziś naprawdę realna opcja możesz zarabiać, rozwijać się i być blisko dziecka.
Poniżej znajdziesz 10 pomysłów, które można robić z domu. Wszystkie są elastyczne, nie wymagają dużych inwestycji i można je dopasować do rytmu dnia.
1. Wirtualna asystentka
Pomagasz firmom w organizacji ogarniasz maile, kalendarze, faktury, social media.
Przydaje się dobra organizacja i komunikatywność. Wiele mam zaczyna właśnie od tego, a z czasem zamienia to w własną firmę.
2. Copywriterka - pisz i zarabiaj
Jeśli lubisz pisać, możesz tworzyć teksty na strony, blogi, opisy produktów.
To praca, którą łatwo robić wieczorem albo w czasie drzemki dziecka. Wystarczy komputer i trochę wyobraźni.
3. Prowadzenie social mediów
Masz oko do zdjęć, lubisz Insta i TikToka?
Firmy chętnie zatrudniają osoby do prowadzenia profili, odpowiadania na komentarze i planowania postów. To kreatywna praca, którą możesz robić z telefonu.
4. Rękodzieło i sprzedaż online
Robisz świece, szyjesz, tworzysz dekoracje?
Załóż konto na Etsy, Vinted albo Instagramie i pokaż światu swoje produkty. Rękodzieło to nie tylko hobby - to może być całkiem fajny biznes.
5. Korepetycje online
Masz wiedzę, którą możesz się podzielić?
Zajęcia z języków, matematyki czy muzyki online to świetny sposób na dorobienie.
Wystarczy kamera, mikrofon i chęć pomocy innym.
6. Sprzedaż internetowa
Dropshipping albo własny sklep nie potrzebujesz magazynu, wszystko odbywa się online.
To dobry pomysł, jeśli lubisz planować, analizować i interesujesz się marketingiem.
7. Projekty graficzne w Canva
Nie musisz być profesjonalnym grafikiem.
Canva jest intuicyjna, a zapotrzebowanie na grafiki do social mediów, e-booków czy wizytówek jest ogromne.
Świetna opcja dla osób z zacięciem estetycznym.
8. Fotografia lub edycja zdjęć
Możesz zacząć od robienia zdjęć produktów, znajomych lub edytowania zdjęć w programach graficznych.
Z czasem to może stać się Twoim stałym źródłem dochodu.
9. Tworzenie treści - blog, YouTube, podcast
Jeśli masz coś do powiedzenia, dziel się tym.
Blog parentingowy, kanał z poradami, podcast o macierzyństwie to nie tylko pasja, ale i sposób na budowanie marki osobistej.
Z czasem możesz zarabiać na współpracach, reklamach czy e-bookach.
10. Księgowość lub administracja zdalna
Dla osób z doświadczeniem biurowym.
Coraz więcej firm przenosi obsługę kadrową i księgową do sieci, więc jeśli znasz się na papierach to świetny kierunek.
Kilka słów na koniec
Praca z domu z dzieckiem to wyzwanie, ale też ogromna szansa.
Nie musisz wybierać między byciem mamą a realizowaniem siebie.
Ważne, by znaleźć coś, co daje satysfakcję i pasuje do Twojego rytmu życia.
A jeśli chcesz porozmawiać o tym z innymi mamami, zajrzyj na ForumMam.pl - tam znajdziesz wsparcie, pomysły i dobre słowo, gdy będzie gorszy dzień.
Porozmawiaj z nami!
Podziel się w komentarzu, co myślisz o pracy z domu.
Czy któraś z tych opcji jest Ci bliska?
Zerknij też na inne tematy, które mogą Ci się przydać:
-
Dziecko nie chce chodzić do przedszkola - jak uspokoić poranki?
-
Dziecko nie mówi lub ma opóźnioną mowę - kiedy się martwić, a kiedy dać czas
Dołącz do nas na ForumMam.pl - razem łatwiej ogarniać codzienność, dzielić się doświadczeniem i wspierać w tym pięknym, choć czasem zwariowanym świecie macierzyństwa.