Posłuchaj naszych audiobooków dla dzieci
Zajrzyj na YouTube z bajkami dla najmłodszych
Dołącz do naszego forum dla mam i rodziców
Zapisz się do grupy na Facebooku i pogadaj z innymi mamami
Kiedy dziecko nie chce pić z butelki - nie panikuj
Jeśli próbujesz nauczyć malucha pić mleko z butelki i kończy się to grymasem, płaczem albo odwracaniem główki, wiedz jedno to zupełnie normalne. Naprawdę wiele dzieci, które do tej pory były karmione piersią, buntuje się przy zmianie sposobu karmienia. Nie jesteś z tym sama.
Najczęściej nie chodzi o sam smak mleka, tylko o to, że dziecko jest przyzwyczajone do bliskości, zapachu i ciepła mamy. Butelka to coś nowego, innego, trochę dziwnego. A jak wiadomo, nowości czasem budzą bunt.
Jak podejść do tematu na spokojnie
Nie próbuj robić tego „na siłę”. To jedna z najważniejszych zasad. Dziecko bardzo szybko wyczuje napięcie i wtedy nawet najlepsza butelka nie pomoże.
Spróbuj wprowadzać butelkę w innej sytuacji niż zwykle karmienie piersią. Na przykład, gdy maluch jest spokojny i nie bardzo głodny. Możesz też zmienić osobę, która podaje mleko czasem od taty, babci czy cioci butelka jest łatwiej akceptowana niż od mamy.
Triki, które mogą pomóc
Temperatura mleka ma znaczenie
Niektóre dzieci wolą mleko naprawdę ciepłe, prawie jak prosto z piersi. Inne lekko chłodniejsze. Warto poeksperymentować, zanim uznasz, że się „nie da”.
Zmieniaj miejsce karmienia
Niech to nie będzie łóżko ani ulubione miejsce do karmienia piersią. Może fotel w innym pokoju, wózek, balkon albo nawet kąpiel w ciepłej wodzie wiele mam zauważa, że zmiana otoczenia potrafi zdziałać cuda.
Jedna butelka, ale cierpliwie
Nie ma sensu kupować całej kolekcji. Wybierz jedną markę, np. MAM, Lovi albo Avent i próbuj przez kilka dni. Dziecko potrzebuje czasu, by się przyzwyczaić.
Nie zapominaj o bliskości
Nawet jeśli to nie Ty karmisz, postaraj się, by maluch czuł bezpieczeństwo przytulenie, ciepły ton głosu, delikatny dotyk. Butelka to nie koniec bliskości, tylko inny sposób jej okazywania.
Co jeśli naprawdę nie chce?
Są maluchy, które po prostu nie zaakceptują butelki. Wtedy można spróbować kubeczka treningowego, łyżeczki albo specjalnego kubka Doidy Cup. Brzmi jak wyzwanie, ale wiele mam właśnie w ten sposób spokojnie przeszło etap dokarmiania.
Jeśli masz wrażenie, że masz mniej mleka, nie wpadaj w panikę. Piersi po pewnym czasie stają się miękkie i mniej „pełne”, ale to nie znaczy, że mleka jest mniej. Częstsze przystawianie, kontakt skóra do skóry i trochę spokoju potrafią naprawdę zdziałać cuda.
To nie tylko o butelkę chodzi
Czasem ta sytuacja to nie tylko kwestia techniczna, ale też emocjonalna. Wyczerpanie, presja, zmęczenie każda z nas to zna. Dlatego warto rozmawiać, pytać, wspierać się nawzajem. Na naszym forum dla mam znajdziesz mnóstwo kobiet, które przeszły przez dokładnie to samo.
Zajrzyj też do powiązanych tematów:
-
Dziecko nie chce chodzić do przedszkola - co zrobić, żeby poranki były spokojniejsze?
-
Dziecko nie mówi lub ma opóźnioną mowę - kiedy się martwić, a kiedy dać czas
Podziel się swoją historią
Jak było u Ciebie? Udało się przekonać malucha do butelki czy znaleźliście inny sposób? Napisz w komentarzu pod postem albo na forum mam. Twoje doświadczenie może naprawdę pomóc innej mamie, która właśnie teraz siedzi z butelką w ręku i zastanawia się, co robi nie tak.
Dołącz do naszej społeczności na ForumMam.pl - znajdziesz tam wsparcie, porady i kobiety, które naprawdę rozumieją, przez co przechodzisz.