Co zrobić, gdy niemowlę uspokaja się tylko przy mleku?

Czy zdarza Ci się, że Twoje niemowlę wpada w histerię i jedynym sposobem na jego uspokojenie jest podanie mleka? Spokojnie, nie jesteś sama to częsty problem, z którym mierzy się wiele młodych mam. Szczególnie stresująca może być taka sytuacja podczas spaceru, kiedy nie masz mleka pod ręką i biegniesz z maluszkiem do domu.

Dobrze trafiłaś na forummam.pl dzielimy się doświadczeniami i wspieramy się w trudnych momentach macierzyństwa. W tym wpisie znajdziesz praktyczne wskazówki oraz linki do rozmów, które mogą Ci pomóc.

Dlaczego dziecko płacze z głodu i nie daje się uspokoić?

To może być całkowicie normalne zachowanie niemowlaka

U noworodków i niemowląt głód to jedna z głównych potrzeb. Dziecko nie potrafi jeszcze wyrazić się inaczej niż płaczem. Jeśli jest głodne sygnał ten będzie bardzo intensywny. W wielu przypadkach dziecko nie da się ukoić ani noszeniem, ani kołysaniem – tylko mleko działa jak magiczny przycisk „pauza”.

Co możesz zrobić, by uniknąć takich sytuacji na spacerze?

1. Planuj spacery po karmieniu

Najprostsze i najskuteczniejsze rozwiązanie nakarm dziecko tuż przed wyjściem. Dzięki temu zyskasz więcej czasu, zanim znów poczuje głód.

2. Zabieraj mleko na wynos

Jeśli karmisz butelką miej przygotowaną porcję mleka w termosie lub mleko modyfikowane w pojemniczku. Karmiąc piersią, warto zaplanować spokojne miejsce do karmienia w okolicy spaceru.

3. Obserwuj wcześniejsze sygnały głodu

Płacz to już ostatni etap głodu. Wcześniej dziecko może ssać paluszki, oblizywać wargi, kręcić główką. Jeśli zauważysz te sygnały, zareaguj wcześniej.

Dołącz do rozmowy z innymi mamami

Na naszym forum znajdziesz więcej mam, które przechodzą przez to samo. Zobacz, co piszą inne kobiety, jak sobie radzą, wymień się doświadczeniami i zyskaj poczucie, że nie jesteś sama.

:link: Dołącz do forum – forummam.pl
:link: Poznaj nas bliżej – O nas

Zobacz też inne tematy, które mogą Ci pomóc:

Podsumowanie: Czasem mleko to jedyne rozwiązanie – i to jest OK

Nie martw się, jeśli Twoje dziecko uspokaja się tylko przy mleku wiele mam ma tak samo. Najważniejsze to zachować spokój, dobrze się przygotować i wspierać się nawzajem. Zajrzyj na nasze forum, gdzie znajdziesz nie tylko praktyczne porady, ale też mnóstwo zrozumienia i luzu.

:right_arrow: Kliknij tutaj i dołącz do rozmowy na forum czekamy na Ciebie!