Jak zmienia się kolor włosów u niemowląt? Rude refleksy, ciemne pasma i... zaskoczenie!

Patrzysz na swojego maluszka i zastanawiasz się: czy ona jest ruda, czy to tylko słońce tak świeci? W normalnym świetle włoski wydają się ciemne, ale pod światło – rude jak marchewka. Brzmi znajomo? Nie jesteś sama! Wiele mam ma dokładnie ten sam dylemat.

Na ForumMam.pl często pojawia się pytanie: jaki kolor włosów będzie miało moje dziecko? I choć nie ma na to jednej odpowiedzi, można trochę podpowiedzieć, czego się spodziewać.

Dlaczego włosy niemowlaka wyglądają inaczej w słońcu?

U noworodków pigment w włosach nie jest jeszcze w pełni rozwinięty. Często pierwsze włoski są delikatne, niemal przeźroczyste albo z dziwnym odcieniem – raz brązowe, raz rude, raz złote.

Te „rude refleksy” w słońcu mogą być mylące. To po prostu światło, które przebija się przez cienkie, dziecięce włoski. Nie oznacza to jeszcze, że Twoje dziecko będzie rudzielcem – choć oczywiście może się tak zdarzyć, jeśli geny na to pozwolą.

Kolor włosów u dzieci – jak i kiedy się zmienia?

1. Pierwsze włosy mogą wypaść

To zupełnie normalne. W ciągu pierwszych kilku miesięcy życia wiele dzieci traci swoje „pierwsze włoski”, a na ich miejsce wyrastają nowe - czasem zupełnie innego koloru.

2. Ostateczny kolor pojawia się później

U niektórych dzieci dopiero w wieku 2-3 lat zaczyna się klarować docelowy kolor włosów. Zdarza się, że maluch urodzony z ciemnymi włoskami staje się blondynem, albo że rudy odcień ustępuje jasnobrązowemu.

3. Genetyka robi swoje

Jeśli w rodzinie są osoby rude, kasztanowe lub blond - wszystko jest możliwe. Geny lubią zaskakiwać i czasami kolor włosów „przeskakuje” nawet jedno pokolenie.

Co mówią inne mamy?

Na naszym forum wiele mam dzieli się podobnymi historiami. Przykłady?

• „Córka miała rude włoski w słońcu, a teraz ma typowy ciemny blond.”

• „Synek urodził się z brązowymi, a teraz jest jasnorudy - zupełnie po pradziadku!”

• „Wydawało mi się, że będzie brunet, ale po roku był już platynowym blondynkiem.”

Chcesz podzielić się swoją historią lub zapytać inne mamy o doświadczenia? Dołącz do rozmowy na ForumMam.pl!

Sprawdź też inne tematy, które mogą Cię zainteresować:

Chcesz dowiedzieć się więcej o naszej społeczności?

Poznaj nas lepiej - kim jesteśmy, jak powstało ForumMam i dlaczego warto z nami zostać. Zajrzyj na stronę O nas i poczuj się jak u siebie.

Masz pytania albo chcesz pogadać z innymi mamami o włoskach, kupkach czy ząbkowaniu? Dołącz do ForumMam.pl - bo razem raźniej! :heart: