Karmienie piersią czy butelką jak znaleźć złoty środek

:headphone: Posłuchaj naszego AUDIOBOOKA dla dzieci
:speech_balloon: Dołącz do naszego forum dla mam
:family_woman_woman_girl_boy: Sprawdź naszą grupę na Facebooku

Karmienie piersią - ile to ma trwać

Każda mama prędzej czy później zadaje sobie pytanie jak długo karmić piersią i kiedy zacząć myśleć o butelce. Nie ma jednej uniwersalnej odpowiedzi, bo każda historia jest inna. Są mamy które karmią tylko kilka miesięcy, są też takie które kontynuują karmienie naprawdę długo. Najważniejsze jest to żebyś czuła się komfortowo i żeby Twoje dziecko było syte, spokojne i szczęśliwe.

Światowe zalecenia zachęcają do tego żeby piersią karmić tak długo jak jest to możliwe i wygodne. Niektóre kobiety kończą wcześniej, inne później. I każda z tych decyzji jest okej. To nie wyścigi, to Twoja droga i Twoja relacja z dzieckiem.

Kiedy butelka może się przydać

Butelka nie zawsze oznacza mleko modyfikowane. Wiele mam odciąga swoje mleko i właśnie w ten sposób daje maluchowi możliwość nakarmienia się, gdy mamy nie ma obok. Może to być ogromne ułatwienie kiedy wracasz do pracy, chcesz wyjść na chwilę do fryzjera albo po prostu potrzebujesz odpocząć.

Najczęściej radzi się żeby z butelką nie spieszyć się zbyt szybko, ale też nie zostawiać tego na ostatnią chwilę. Dziecko potrzebuje czasu żeby przyzwyczaić się do innego sposobu ssania i jeśli wprowadzisz butelkę w dobrym momencie, może to być naprawdę płynne i bezproblemowe.

Wybierając butelkę patrz na to czy smoczek ma wolny przepływ, dzięki czemu dziecko nie będzie się rozleniwiało i nadal chętnie wracało do piersi.

Jak znaleźć balans

Niektóre mamy czują presję że muszą karmić piersią długo, inne że powinny jak najszybciej przejść na butelkę. Tymczasem najlepsza odpowiedź brzmi rób tak jak czujesz. Twoje dziecko nie potrzebuje perfekcji, potrzebuje bliskości i poczucia bezpieczeństwa. A to dostaje i przy piersi i przy butelce, o ile jest w tym czułość i spokój.

Pamiętaj że nie jesteś sama. Setki innych mam zmagają się z podobnymi pytaniami. Na forum mam możesz podzielić się swoimi doświadczeniami i poczytać jak radzą sobie inni. To świetne miejsce żeby złapać trochę wsparcia i zobaczyć że Twoje wątpliwości są zupełnie normalne.

Więcej praktycznych porad dla mam

Podziel się swoją historią

A Ty jak to przeżywasz. Karmisz piersią, butelką, a może łączysz oba sposoby. Podziel się swoim doświadczeniem w komentarzu i daj znać co u Ciebie działa najlepiej. Twój głos może pomóc innej mamie która właśnie teraz zastanawia się nad tym samym.

:backhand_index_pointing_right: Dołącz też do naszej społeczności i złap wsparcie od innych mam na forum mam