Witaj w klubie niewyspanych mam. Jeśli Twój maluch właśnie wszedł w tzw. “czwarty trymestr”, karmicie się piersią, śpicie razem, a Ty jesteś już na granicy wyczerpania to… nie jesteś sama.
W tym wpisie pogadamy szczerze o tym, jak przeżyć chroniczny deficyt snu w macierzyństwie, nie tracąc przy tym zdrowia psychicznego i radości z bycia mamą. Bez lukru i zbędnych rad w stylu „śpij, gdy dziecko śpi” (wiadomo, że to nie działa).
Dlaczego deficyt snu z dzieckiem tak bardzo daje w kość?
Zanim przejdziemy do sposobów na przetrwanie warto zrozumieć, dlaczego niewyspanie w pierwszych miesiącach macierzyństwa jest tak obciążające.
To nie tylko fizyczne zmęczenie. To:
-
brak przewidywalności (każda noc może być inna),
-
brak regeneracji (bo nie ma kiedy naprawdę „odlecieć”),
-
lęk przed kolejną nocą (czy dam radę znowu wstawać co godzinę?),
-
zero „przestrzeni dla siebie”.
I właśnie ten psychiczny ciężar często okazuje się gorszy niż samo niewyspanie.
Jak przetrwać, kiedy nie da się „odespać”?
1. Przestań czekać na cud – skup się na dziś
Najtrudniejsze w tym wszystkim jest chyba to ciągłe czekanie na poprawę. „Może dzisiaj wstanie tylko dwa razy…”
A potem znowu rozczarowanie.
Zamiast tego, spróbuj (chociaż trochę!) skupić się na przetrwaniu tu i teraz. Zadaj sobie rano pytanie:
„Co mi dziś choć trochę pomoże?”
To może być banalna rzecz: krótki spacer, rozmowa z kimś życzliwym, podcast, ulubiona herbata.
2. Zmień podejście do nocy
Spróbuj przestać traktować noc jak potwora czającego się za rogiem. To trudne, ale pomaga.
Przed snem możesz powtarzać sobie:
„Nie wiem, jak będzie, ale wiem, że dam radę jak zawsze.”
Ten mały trick potrafi złagodzić stres i napięcie, które i tak nie pomagają w zasypianiu.
3. Szukaj mikromomentów tylko dla siebie
Nie czekaj na wolny wieczór czy „okazję”. Szukaj mikro-przerw w ciągu dnia. 5 minut z kawą na balkonie. 10 minut w wannie. Kawałek czekolady w samotności.
Brzmi śmiesznie? Może. Ale te drobne momenty przypominają Ci, że nadal jesteś sobą, nie tylko mamą.
Czy to już zawsze będzie tak wyglądać?
Nie, nie będzie. Ale nikt nie wie dokładnie kiedy się poprawi u jednych dzieci to 4 miesiące, u innych rok albo więcej. I to zupełnie normalne.
Możesz poczytać więcej o tym, czy trzeba budzić noworodka na karmienie w nocy czasem maluch po prostu potrzebuje częstszych pobudek: sprawdź, kiedy tak, a kiedy nie.
A jeśli dziecko budzi się często, ale nie bardzo chce jeść zobacz ten temat: niemowlę nie chce pić mleka w ciągu dnia – co robić?
Wsparcie i zrozumienie – nie jesteś sama
To, co przeżywasz, nie jest „fanaberią” ani „słabością”.
To realne wyzwanie, które często nie jest widoczne z zewnątrz.
Nie bój się mówić głośno, że jest Ci ciężko. Szukaj wsparcia – partnera, przyjaciółki, psychologa. A może nawet położnej, jeśli wciąż masz z nią kontakt.
Więcej o tym, co może się dziać z ciałem po porodzie i kiedy warto się niepokoić, przeczytasz tutaj: ból i pieczenie przy siusianiu po porodzie
Zobacz też inne ważne tematy na forum:
-
Gdy niemowlę przekręca się z pleców na brzuszek – norma czy powód do niepokoju?
-
Jak wygląda życie z kolką-i jak to przetrwać
-
Piersią czy butelką-czyli o dokarmianiu bez presji
-
Macierzyństwo bez lukru-Wasze historie
Na zakończenie: nie jesteś sama
Jeśli chcesz pogadać, zapytać o coś, wygadać się bez oceniania dołącz do naszej społeczności na forummam.pl.
Znajdziesz tam inne mamy, które też walczą z niewyspaniem, płaczem, wątpliwościami i całą tą niełatwą codziennością.
Możesz też zajrzeć na stronę „O nas”, żeby dowiedzieć się, kim jesteśmy i dlaczego to miejsce powstało właśnie dla Ciebie.