Jak przygotować się do porodu praktyczne rady od mam, które już to przeszły

Przygotowania do porodu to nie tylko spakowanie torby i ustalenie trasy do szpitala. To czas, kiedy warto zadbać o ciało, głowę i… trochę spokoju ducha. Poniżej znajdziesz zestaw sprawdzonych sposobów, które podpowiadały sobie mamy na ForumMam.pl tak, żeby ten wyjątkowy dzień był odrobinę mniej stresujący.

Przygotowanie ciała do porodu

Twoje ciało przez ostatnie miesiące robi kawał dobrej roboty, więc teraz czas trochę mu pomóc.

Masaż krocza

Wiele mam zaczyna go robić w ostatnich tygodniach ciąży. Olejek ze słodkich migdałów albo specjalny olejek do masażu krocza sprawdzi się świetnie. To prosta metoda, żeby poprawić elastyczność tkanek i zmniejszyć ryzyko pęknięcia podczas porodu.

Ćwiczenia z piłką

Delikatne kołysanie czy krążenie biodrami na dużej piłce gimnastycznej pomaga rozluźnić mięśnie, złagodzić napięcie w plecach i ułatwić dziecku dobre ułożenie. Wiele mam łączy to z ćwiczeniami oddechowymi, które przydają się w czasie skurczów.

Rozciąganie bioder i pleców

Pozycje jak „motylek” czy „koci grzbiet” to klasyk. Rozluźniają dolne plecy, otwierają miednicę i poprawiają krążenie. Niektóre mamy chwalą też spacery prosta rzecz, a potrafi zdziałać cuda.

Przygotowanie głowy i emocji

Poród to nie tylko fizyczny wysiłek, ale też ogromny ładunek emocji. Dobre nastawienie potrafi zdziałać więcej niż myślisz.

Plan porodu

Zapisz, co jest dla Ciebie ważne czy chcesz rodzić w konkretnej pozycji, jakie znieczulenie rozważasz, czy zależy Ci na kontakcie skóra do skóry od razu po narodzinach. Warto omówić to z położną, która będzie przy Tobie.

Techniki relaksacyjne

Medytacja, wizualizacje, słuchanie nagrań hypnobirthing to sposoby, które pomagają złapać dystans i uspokoić oddech. Nawet 10 minut dziennie robi różnicę.

Wsparcie bliskich

Rozmowa z partnerem, przyjaciółką, mamą albo doulą może rozwiać wiele obaw. Jeśli masz pytania o to, co dzieje się w ciąży, zajrzyj też do wątku o bólu w górnej części brzucha inne mamy już przez to przechodziły.

Organizacja i logistyka

Ostatnie tygodnie przed porodem to też czas na małe przygotowania organizacyjne.

Torba do szpitala

Spakuj dokumenty, ubranka dla malucha, swoje ubrania i przybory toaletowe. Pod ręką miej też ładowarkę do telefonu wierz mi, będziesz chciała zrobić zdjęcie pierwszych chwil.

Dom gotowy na powrót

Kącik dla dziecka, czyste ubranka, pieluszki dzięki temu po powrocie skupisz się tylko na maluszku. A jeśli chcesz wiedzieć, co przygotować w kuchni, zajrzyj do pomysłów na szybkie obiady dla maluszka.

Mały research

Poczytaj, jak radzić sobie w pierwszych dniach po porodzie. Dowiesz się, czy ssanie kciuka lub smoczka jest lepsze dla niemowlaka albo jak reagować, gdy dziecku uleje się jakby woda.

Bonus – przygotowania, o których mało kto mówi

Niektóre mamy korzystają z urządzenia epino, żeby ćwiczyć mięśnie dna miednicy. Inne chodzą na basen, bo woda świetnie odciąża kręgosłup. Jeszcze inne skupiają się na dobrym odżywianiu – i tu pomocne mogą być przepisy na pierwsze posiłki po karmieniu mlekiem albo artykuł o tym, czy dzieci karmione mlekiem modyfikowanym częściej chorują.

Przygotowanie do porodu to nie lista rzeczy do odhaczenia, tylko proces, w którym dbasz o siebie, swoje ciało i spokój. Każda mama ma swój sposób znajdź taki, który będzie dobry właśnie dla Ciebie.

Dołącz do społeczności mam na ForumMam.pl i podziel się swoimi patentami razem możemy się wspierać w tym wyjątkowym czasie.