Suplementacja przy alergii na mleko

Mam trzylatka z alergią na białko mleka krowiego i soję który słabo je i jest poniżej normy wagowej. Pediatra mówi o suplementacji ale nie wiem czy żywność medyczna jest dla dzieci i czy nie zaszkodzi przy alergii.

Żywność medyczna jest dostępna w wersjach dla dzieci i przy alergii na białko mleka krowiego i soję są specjalne preparaty oparte na hydrolizatach białkowych albo aminokwasach które nie zawierają alergenów. Przy dziecku które słabo je i ma niedobory wagowe pediatra zazwyczaj kieruje do alergologa i dietetyka pediatrycznego którzy dobierają konkretny preparat bo przy alergii pokarmowej dobór żywności medycznej wymaga specjalistycznej wiedzy. Przy alergii mleczno-sojowej nie możesz dać dziecku zwykłego preparatu odżywczego bo większość zawiera mleko albo soję i zaostrzysz alergię. Preparaty aminokwasowe dla dzieci z wielokrotną alergią są zazwyczaj drogie i często refundowane przy potwierdzonym rozpoznaniu alergii więc warto o receptę zapytać na wizycie u alergologa. Przy małym dziecku żadnego preparatu nie wprowadzaj bez konsultacji ze specjalistą bo dawkowanie i wybór produktu muszą być dopasowane do masy i wieku. Więcej o żywności medycznej dla różnych grup pacjentów na https://bodyglitter.pl/zywnosc-medyczna-dla-kogo-jest-przeznaczona-i-jak-ja-dobierac/.