Brak powiększania piersi w ciąży czy to oznacza problemy z karmieniem piersią?

:backhand_index_pointing_right: ForumMam.pl – miejsce dla mam i przyszłych mam
:backhand_index_pointing_right: Dołącz do naszej grupy na Facebooku, gdzie codziennie dzielimy się doświadczeniami i wsparciem

Czy piersi zawsze rosną w ciąży?

Wiele przyszłych mam zauważa, że w ciąży piersi szybko się powiększają, stają się cięższe i bardziej tkliwe. Ale nie każda kobieta przechodzi przez takie zmiany. Czasem piersi praktycznie się nie zmieniają i to też jest całkowicie normalne.

Brak wyraźnego powiększenia biustu nie oznacza, że laktacja się nie pojawi. Produkcja mleka zależy głównie od hormonów i od tego, jak często dziecko będzie przystawiane do piersi po porodzie.

Objawy przygotowania piersi do karmienia

Nawet jeśli nie widzisz spektakularnych zmian w rozmiarze, piersi mogą się przygotowywać do karmienia w inny sposób. Na co warto zwrócić uwagę?

• ciemnienie i powiększanie się otoczek,

• bardziej widoczne naczynka na piersiach,

• uczucie tkliwości, swędzenia albo pełności,

• czasami pojawienie się kropelek siary (choć brak siary w ciąży też jest normalny).

Niektóre mamy zauważają zmiany dopiero tuż przed porodem albo nawet już po nim. Organizm wie, co robi a Twoje piersi mogą „odpalić” produkcję mleka dopiero wtedy, kiedy faktycznie będzie ono potrzebne.

Czy małe piersi oznaczają problemy z laktacją?

Absolutnie nie! Rozmiar piersi czy tempo ich wzrostu w ciąży nie mają większego znaczenia dla ilości mleka. Nawet kobiety z bardzo małym biustem karmią piersią bez żadnych trudności. Kluczem jest częste przystawianie malucha, cierpliwość i wsparcie bliskich.

Jeśli chcesz mieć pewność, że start z karmieniem będzie łatwiejszy, warto skonsultować się jeszcze w ciąży z doradcą laktacyjnym. Taka osoba może Ci pokazać, jak dobrze przystawiać dziecko i jak wspierać laktację od pierwszych chwil.

Jak wspierać laktację po porodzie?

Kilka prostych zasad może sprawić, że mleka nie zabraknie:

• Częste przystawianie dziecka im częściej, tym lepiej, bo to właśnie ssanie stymuluje produkcję.

• Bliski kontakt skóra do skóry pomaga hormonom „wystartować” z laktacją.

• Odpoczynek i nawodnienie stres i zmęczenie mogą spowalniać proces.

• Wsparcie partnera i otoczenia żebyś mogła skupić się na sobie i dziecku.

Powiązane tematy, które mogą Cię zainteresować

Podsumowanie

Brak powiększania piersi w ciąży nie musi wcale oznaczać, że pojawią się problemy z karmieniem. Każda kobieta przechodzi ten czas inaczej i nie ma jednej „normy”, jak piersi powinny wyglądać. Najważniejsze, by po porodzie zaufać swojemu ciału i dać mu szansę na spokojne uruchomienie laktacji.

Masz podobne doświadczenia albo chcesz podzielić się swoimi obawami? Dołącz do naszej społeczności na ForumMam.pl i znajdź wsparcie wśród innych mam :two_hearts: