Lek generyk dla dziecka

Moje dziecko ma 8 lat i lekarz pediatra przepisał antybiotyk. W aptece zaproponowali tańszy generyk ale boję się podawać dziecku zamiennik bo nie wiem czy u dzieci to działa tak samo jak u dorosłych. Czy leki generyczne są bezpieczne dla dzieci?

Rozumiem tę obawę bo przy dzieciach każdy rodzic jest ostrożniejszy niż przy sobie i to jest naturalne. Mechanizm działania leków generycznych u dzieci jest dokładnie taki sam jak u dorosłych, substancja czynna jest identyczna i działa tak samo niezależnie od tego czy to oryginał czy generyk. Dawkowanie pediatryczne jest zawsze przeliczane na kilogram masy ciała dziecka i to jest niezależne od tego czy lek jest oryginalny czy generyczny. Przy antybiotykach generycznych w syropach dla dzieci warto zwrócić uwagę na smak i substancje pomocnicze bo dziecko które nie chce połknąć leku to praktyczny problem który oryginał czy generyk rozwiązują różnie w zależności od konkretnego produktu. Jeśli dziecko kategorycznie odmawia jednego smaku warto zapytać farmaceutę o inny wariant. Przy alergii na którykolwiek składnik leku, nie tylko substancję czynną, zawsze sprawdzaj skład pomocniczy bo tam mogą być różnice między oryginałem a generykiem. Przy standardowym antybiotyku u zdrowego dziecka bez alergii generyk jest bezpieczną opcją i farmaceuta w aptece na pewno nie zaproponowałby go gdyby było inaczej. Więcej informacji znajdziesz na www.gedeonrichter.pl